Kostnader

Alle lån tar en eller annen form for betaling når du skal låne penger fra personen eller bedriften som låner deg penger. Dette vil nok ikke overraske noen. Tenk deg om du var denne personen som lånte ut penger. Se for deg at du har 2 millioner kroner på konto og du lurer på hva du skal bruke disse pengene på. Hvis du låner ut 100.000 kroner til 20 personer, ville du gjort dette gratis eller ville du bedt om å få en rente på pengene? Dette spørsmålet vil nok alle tenke igjennom noen ganger før de svarer. Alle ville nok ha svart at et rente er på sin plass.

Det neste spørsmålet er selvfølgelig hva slags kostnader skulle låntaker betale og hvor mye. Dette spørsmålet blir litt mer komplisert. Når du låner ut penger vil du at låntaker kun skal betale rente, eller vil du ha litt mer. Ha litt for jobben med å sende ut faktura hver måned, ha litt mer hvis personen ikke betaler i tide, ta litt mer for annet eller med andre ord avtale en pris og det er det.

Gebyrer

Banker er business som tenker penger i alt de gjør. De vil gjerne tjene så mye penger som mulig for sine aksjonærer, akkurat på lik linje som alle andre i bransjen. Er du i finans og i bank så vil du gjerne gjøre det på en måte som er forståelig men samtidig interessant og rasjonelt. Alle som tar opp lån må ikke betale gebyrer. Du kan godt droppe dette hvis banken din synes det er greit. Noen banker tar ikke gebyrer av prinsipp. De synes dette ikke sier noe om produktet og vil kun ha en rente og det er alt. En veldig lett måte å forholde seg til forbrukslån på. Det gjør det lett for deg å vite hva du betaler og hvordan du skal betale. Du betaler det som står på regningen, hvor du slipper å lete etter hva du betaler innenfor den ene eller den andre kategorien.

Gebyrer er kostnader som oppstartsgebyrer eller andre gebyrer som månedsgebyr eller administrasjonsgebyrer. Alle disse er selvfølgelig enkle å forstå og det krever ikke så veldig mye før du vet hva du betaler for dem. Du betaler penger for at noen gjør det de må gjøre uansett.

Renter

Rente er den største kostnaden med ditt lån og en kostnad som kalkulerer i prosent ut i fra hvor stort lånet ditt er. Har du et stort lån vil månedsrenten være større i beløp enn om du hadde hatt et lite lån med samme rente. Det er slik prosent fungerer og derfor en grei måte å regne på kostnaden med et lån. Prosent viser bare hvor stor del av lånet du må betale tilbake til dem som har gitt det til deg hvert eneste år. Renten på lån kan variere fra rundt 2% på de billigste til flere hundre prosent for de dyreste.